Szkółka Piłkarska MOSiR Jastrzębie - Rocznik 2003 - strona nieoficjalna

Strona klubowa

Change Language

                

Logowanie

Kalendarium

19

04-2024

piątek

20

04-2024

sobota

21

04-2024

niedziela

22

04-2024

pon.

23

04-2024

wtorek

24

04-2024

środa

25

04-2024

czwartek

Najbliższe spotkanie

W najbliższym czasie zespół nie rozgrywa żadnego spotkania.

Najbliższa kolejka

Najbliższa kolejka 11

Ostatnie spotkanie

Zagłębie SosnowiecS.P. MOSiR Jastrzębie
Zagłębie Sosnowiec 2:0 S.P. MOSiR Jastrzębie
2015-06-13, 13:00:00
Sosnowiec ul. Kresowa 1
     

Wyniki

Ostatnia kolejka 10
MKS Zaborze Zabrze 2:0 MKS Iskra Pszczyna
BBTS Podbeskidzie Bielsko - Biała 2:7 RKS Raków Częstochowa
Zagłębie Sosnowiec 2:0 S.P. MOSiR Jastrzębie

Dieta Sportowca

 

NAJWAŻNIEJSZE ZASADY
 
ŻYWIENIA
 
 
 

 
 
 
 
1. Jedz 4-5 posiłków dziennie
 
2. Unikaj jedzenia fast foodów!!!!!!!!!!!!
 
3. Jedz dużo surówek
 
4. Pij soki naturalne
 
5. Unikaj gazowanych napojów, a w szczególności coca-coli, pepsi
 
6. Unikaj potraw tłustych
 
7. Jedz posiłki najpóźniej 2-4 godziny przed wysiłkiem(treningiem,           zawodami)
 
8. Unikaj jedzenia dużej ilości słodyczy (szczególnie CHIPSÓW)
 
 
 
W odpowiedniej diecie zdrowego człowieka najwięcej energii powinno pochodzić z węglowodanów(50-55%), z tłuszczów(25-35%) i z białek około 10-15%)
 
WĘGLOWODANY:
występują w szybko i łatwo wchłanialnych cukrów zawartych w miodzie, cukrze, przetworach owocowych słodzonych, słodyczach i warzywach oraz w postaci węglowodanach złożonych wymagających dłuższego trawienia: produkty zbożowe, ryż, kasza, makaron, pieczywo, ziemniakach.
 
TŁUSZCZE:
tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które znajdują się w smalcu, słoninie, maśle, margarynach, śmietanie oraz serach żółtych, tłustych twarogach i mięsach.Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe o cholesterol==> ich spożycie powinno być ograniczone!!!!
 
BIAŁKA:
białka pochodzenia zwierzęcego zawarte w jajach, serach, mięsie, drobiu, rybach są lepiej wykorzystywane przez ustrój niż białka produktów roślinnych. Do bogatych białek roślinnych należą: rośliny strączkowe(groch, fasola, soja) oraz produkty zbożowe o niskim stopniu przetworzenia - ciemne pieczywo, grube kasze.
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:
występują w niewielkich ilościach, wchodzą w skład niemal wszystkich produktów, ale zawartość ich jest różna. Tylko witamina C ma jedno źródło występowania - warzywa i owoce.
 
BŁONNIK:
głównym źródłem ,są produkty zbożowe -ciemne pieczywo, gruba kasza, rośliny strączkowe oraz warzywa i owoce.
 
 
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA SPORTOWCÓW
 
OWOCE I WARZYWA:
 
5-9 PORCJI DZIENNIE!!
 
Owoce i warzywa zawierają witaminy, minerały, błonnik, antyutleniacze oraz odżywcze substancje roślinne, które są ważne dla zdrowia, odporności i otymalnej wydolności.
 
PRODUKTY ZBOŻOWE I ZIEMNIAKI:
 
4-6 PORCJI DZIENNIE!!
 
Dieta bogata w produkty pełnoziarniste - chleb, płatki zbożowe, ryż, makaron, płatki owsiane, fasolę, soczewicę i ziemniaki - utrzymuję wysoki poziom glikogenu ( zmagazynowanych węglowodanów), potrzebnego jako paliwo podczas intensywnego treningu. Staraj się, aby przynajmniej połowa ze wszystkich zjadanych zbóż była pełnoziarnista. Zauważ, że wielkości podanych tu porcji (60g chleba) są ponad dwu krotnie większe niż te zalecane przez Agencję do spraw norm żywnościowych (25 g chleba), gdyż bardziej odpowiadają zapotrzebowaniu osób aktywnych fizycznie.
 
PRODUKTY BOGATE W WAPŃ:
 
2-4 PORCJI DZIENNIE!!
 
Najłatwiejszym sposobem pozyskania wapnia niezbędnego dla silnych kości jest włączanie do codziennej diety produktów mlecznych, orzechów, roślin strączkowych i ryb z puszki.
 
PRODUKTY BOGATE W BIAŁKO:
 
2-4 PORCJI DZIENNIE!!
 
Ludzie regularnie ćwiczący potrzebują więcej białka niż osoby prowadzące siedzący tryb życia, włączając więc do codziennej diety chude mięso, drób, ryby, jajka, soję. Warto także jadać codziennie fasolę, soczewicę i produkty mleczne lub suplementy białkowe.
 
ZDROWE TŁUSZCZE
 
1-2 PORCJE DZIENNIE!!
 
Oleje zawarte w orzechach, nasionach, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, siemię lniane, olej słonecznikowy i ryby tłuste (węgorz, łosoś, sardela, sardynka, śledź, makrela, pstrąg) mogą poprawić odporność i zwiększyć możliwości regenerarycje organizmu. Zdrowe tłuszcze chronią również przed chorobami serca.

Fundacja Iskierka

Reklama

Zegar

Statystyki drużyny

SP 10 - Strona www

Darmowy hosting zdjęć  

MOSiR 2003 - Lubię to

Darmowy hosting zdjęć

Najnowsza galeria

Hatvan /Węgry/
Ładowanie...

Pogoda

Przekaż 1% podatku

Statystyki

Brak użytkowników
zalogowanych i 2 gości

dzisiaj: 50, wczoraj: 48
ogółem: 816 200

statystyki szczegółowe

Licznik odwiedzin

Flag Counter